UITGELICHT: DE REDDINGSSTROOK

UITGELICHT: DE REDDINGSSTROOK

Wat mag als motorrijder?

Voorheen was het al zo dat als je de sirene van een ambulance hoort, je op de weg direct een doorgang moet vrijmaken. Sinds 1 oktober 2020 is dit veranderd: de vrije ruimte in de file moet er altijd en op voorhand zijn, voor het geval de hulpdiensten die nodig zouden hebben. Beland je in de file op een weg met twee rijstroken of méér per rijrichting, dan laat je de ruimte tussen de linker- en de rechterrijstrook vrij. Bij drie rijstroken is dat tussen de linker- en de middenrijstrook.

Mag ik de reddingsstrook gebruiken wanneer ik met de motor rijd?

Jazeker. Motorrijders mogen al "filefilteren" tussen de linker- en middenrijstrook sinds de zogenoemde Wet Schouppe van 2011. De reddingsstrook biedt hen zelfs een extra veilige ruimte, al moeten ze wel artikel 16.2 van de wegcode blijven respecteren: het snelheidsverschil tussen een motorrijder en het andere verkeer mag niet hoger dan 20 kilometer/uur zijn. Het is dus niet de bedoeling dat motorrijders van de vrije ruimte hun persoonlijke snelle rijstrook gaan maken. De maximum snelheid bij het filefilteren als motorrijder bedraagt bovendien 50 km/h. En natuurlijk moeten ze de reddingsstrook direct ontruimen zodra er hulpdiensten aankomen.

Dit filmpje van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit toont hoe een reddingsstrook werkt:Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/25/plaats-mak...

Team Peter D'Haese

Terug naar overzicht